Fotocarousel

maandag 9 november 2015

De Klassieker: Feyenoord - Ajax

Verslag: Andre Mous

De klassieker Feyenoord - Ajax leverde weer de nodige spanning op. De eerste helft was voor Feyenoord, dat in het eerste kwartier goed aanvallend spel liet zien en een aantal mogelijkheden kreeg. De laatste tik werd echter verschillende keren niet gegeven, terwijl Ajax zo slecht begon dat ze rijp leken voor de sloop. De Ajacieden stonden stil, vonden elkaar bijna nooit en net op het moment dat ze een beetje in de wedstrijd kwamen, kwam er weer een splijtende Feyenoord-aanval. Karsdorp kwam weer mee aanvallen, gaf voor op Vilhena en die tikte de bal in een keer door op Elia, die op Cillessen stuitte. Ajax begon ook mogelijkheden te krijgen. Klaassen kon eerst zijn actie niet doorzetten, maar uit de aanval daarna kon hij de bal terugleggen op Sinkgraven, die de bal keihard voorlangs kon schieten. In de 38e minuut was het eindelijk raak. Botteghin had een schitterende lange pass waarmee hij Kuijt aan de buitenkant vond en bij de voorzet wist Kramer de aandacht dusdanig van Van Beek af te leiden, dat Van Beek met een goed schot de 1-0 kon aantekenen. Vlak voor rust wisten Kongolo en Van Beek met hun slidings Schöne en Bazoer van een kans te houden. In de tegenaanval wist Cillessen een schot van Veijnovic onschadelijk te maken, waardoor het bij rust 1-0 bleef.

Feyenoord - Ajax

De tweede helft begon wat moeizamer voor Feyenoord en na 11 minuten wist Ajax daar bijna gebruik van te maken. Gudelj werd gestuit door Vermeer en Veltman kopte bij de daaropvolgende corner over. Maar nog geen twee minuten later had Ajax dat ouderwetse Ajax-geluk. Klaassen scoorde 1-1 door een van richting veranderd schot en in de aanloop naar de goal had de grensrechter niet geconstateerd dat de bal in zijn geheel over de zijlijn was gegaan. De 1-1 had dus eigenlijk nooit op het bord mogen komen! Daarna verzandde de wedstrijd op het middenveld en werd het grimmiger, wat tot gele kaarten en tot rommelig spel leidde. Er ontstond pas in de tachtigste minuut weer wat leven, toen beide keepers moesten ingrijpen bij wat kansjes over en weer. Feyenoord kreeg aan het einde nog twee hele goede kansen, maar Kazim-Richards en Kuijt konden de kracht niet meer vinden om te scoren, waardoor het uiteindelijk bij de voor Feyenoord teleurstellende 1-1 bleef.