Fotocarouselvrijdag 4 maart 2016

Haalt FC Twente de Pasen?

Het is maar heel erg de vraag of FC Twente het seizoen kan afmaken. De Tukkers werden in het seizoen 2009/2010 landskampioen en doorbraken net als het daaraan voorafgaande seizoen AZ dat deed, de macht van de traditionele drie. De weg naar meer succes leek geplaveid. Hoe anders is het gelopen. Waren het de megalomane plannen van eigenaar Munsterman die de ondergang inleidden? Of waren het zijn opvolgers die er een financiële puinhoop van maakten. FC Twente is een instituut in het betaalde voetbal. Slechts één maal degradeerde de club uit Enschede, maar wist het daaropvolgende seizoen de promotie weer te behalen. De successen waren legio. Driemaal werd de KNVB-beker gewonnen. Daarnaast was FC Twente vier maal de verliezer van de bekerfinale. In 2010 en 2011 won FC Twente de Johan Cruijff Schaal door tweemaal Ajax in eigen huis te verslaan. Naast het landskampioenschap in 2010 was het behalen van de UEFA Cup finale in 1975 het grootste succes. Nadat Juventus in de halve finale was verslagen verloor het in een dubbele ontmoeting van Borussia Moenchengladbach. Die successen zijn nu aan het verbleken. Het schaamrood staat de Enschedese supporters op de kaken. Financiële missers en dubieuze transfers lijken de club fataal te gaan worden. KNVB-directeur Bert van Oostveen zei dat er een wonder moest gebeuren om FC Twente te redden.

FC Twente landskampioen 2010

Het lijk lag al voor de kist en de begrafenisondernemer was al besteld. Wanneer FC Twente dit seizoen failliet gaat is Ajax spekkoper want het speelde een keer gelijk tegen de Tukkers, terwijl PSV tweemaal won. Het zou de titelrace weer op zijn kop zetten. Maar toch hoop ik dat FC Twente blijft bestaan. Een club die altijd op mijn sympathie kon rekenen. Spelers als Epi Drost, Manuel Sanchez Torres, Youri Mulder en Hakim Ziyech. Even sprinten door de verschillende generaties geweldige voetballers die FC Twente heeft voortgebracht. Het einde van betaald voetbal lijkt nabij. Ware het niet dat vrijdagochtend een bericht verscheen dat oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan in principe bereid zijn om opnieuw mee te werken aan schuldsanering. Maar het schijnt dat FC Twente nog geen contact heeft opgenomen met beide heren. Munsterman en Van der Laan zijn met een totaal aan openstaande posten van bijna acht miljoen de grootste schuldeisers. Het is bijzonder dat Munsterman en Van der Laan, die voor een groot deel verantwoordelijk waren voor de financiële puinhoop, nu de reddingsboei gooien in de richting van het zwalkende FC Twente. Woensdag stapte de gehele Twente-leiding op waardoor de Tukkers in een vacuum lijken te komen. Ik hoop van ganser harte dat de Tukkers de reddingsboei in samenspraak met KNVB en de gemeente Enschede aanvaarden zodat FC Twente verder kan voort blijven bestaan. Want FC Twente is een instituut in de eredivisie en moet dat ook blijven.

Misser van het jaar

Oké, schrijf maar op: AS Roma – Palermo van het seizoen 2015/’16 gaat de geschiedenisboeken in. Was het de rentree van Kevin Strootman, De hoog uitgevallen 5-0 zege van AS Roma? Nee hoor, het was gewoon een ordinaire misser van Edwin Dzeko. Erger lijk je een kans voor open doel niet te kunnen verprutsen. Maar toch! Triest voor de Bosnische spits. Had wel het geluk dat zijn ploeg met 5-0 won en in twee andere gevallen stonden zijn voeten wel de goede kant op. Twee treffers waren zijn aandeel in de winst.

ADVERTEERDERS

Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro