Fotocarouseldonderdag 3 maart 2016

Blijven instuderen jongens!

Urenlange trainingsessies gingen aan deze vrije trap vooraf. De bal eindigde vaak in het doel van de tegenstander. Het leek alsof het muurtje toch enigszins in de war was. Het wachten was nu op een kans in een wedstrijd. Die kwam, de overstapjes waren van een ongekende schoonheid. De vrije trap kende een mindere uitvoering. “Zelf halen”, schijnt er gezegd te zijn.

Gaat het doek vallen voor Fortuna Sittard?

Aan de ene kant is het zonde en aan de andere kant zou het onderhand wel eens tijd worden, dat de club wordt opgedoekt. Het is zonde, omdat Fortuna Sittard een belangrijke club is in de historie van het voetbal. Het betaald voetbal is namelijk met Fortuna '54 in Geleen met Egidius Joosten aan het roer begonnen. Na de fusie met Sittardia is Fortuna Sittard in 1968 ontstaan. Aan de andere kant heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) met andere clubs veel minder geduld gehad. Fortuna Sittard heeft sinds de laatste degradatie in 2002 al vier keer met een laatste reddingsactie te maken gehad. De zijden draad is in 2002, 2005 en 2009 dus al verschillende keren net niet geknapt en hopelijk gaat dat de traditierijke club niet de kop kosten als de licentiecommissie van de KNVB op 3 maart de ingediende papieren gaat bekijken. Na de intrede van het betaald voetbal werd door Fortuna'54 in 1957 en 1964 de KNVB-beker gewonnen. Fortuna Sittard werd in 1984 en 1999 verliezend bekerfinalist. In 1985 mocht Fortuna Sittard Europa in en hield het zes wedstrijden vol. Na overwinningen op KB Kopenhagen en Wisla Krakow was na de overwintering de latere winnaar Everton twee keer te sterk. Maar die glorietijd ligt dus ver achter hen. In 2009 zou het doek al gevallen moeten zijn, want de licentie was al ingetrokken door de KNVB, omdat er nog maar liefst 200 Euro op de lopende Fortuna-rekening stond. Zie daarmee maar eens je betalingen mee te doen als voetbalclub. Fortuna ging naar de burgerrechter om dit besluit aan te vechten en het lukte nog ook.

Fortuna Sittard

Na sportief zeer slechte resultaten in het rechterrijtje kwamen er twee aanvaardbare seizoenen, waarbij de club zevende en achtste werd, werden ze vorig seizoen voorlaatste en is het sportieve succes nu weer erg ver te zoeken met een voorlopige zeventiende plaats. Erg veel perspectief lijkt er sportief dus niet te zijn. Financieel ook niet trouwens. De huidige investeerders zijn het niet met elkaar eens en schijnen al ruziënd te weinig te betalen. Een van de belangrijkste mensen van de reddingsactie bleek niet van onberispelijk gedrag te zijn en toen dat bekend werd bij Fortuna, hebben ze hem terecht buitenspel gezet en de hulp van Nol Hendriks kwam er niet, omdat hij een garantstelling wilde voor het bedrag wat hij Fortuna zou lenen. Die garantstelling zou dan wel van de vechtende investeerders of zeer afwachtende anderen aan de zijlijn moeten komen, want die kwam niet. Hendriks zou toch vanuit het verleden moeten weten dat je zo'n garantstelling van een ander bijna nooit zal krijgen en zeker niet bij economische tegenwind bij een club die al jaren financieel onstabiel is. Of is het toch een gevalletje van als ik het uiteindelijk niet doe, doet een ander het misschien wel en komt het dan wel ineens goed? Dat zal waarschijnlijk wel nooit bekend worden, maar het eind van het liedje is dat directeur Joppe Sangen naar de KNVB moest met papieren waar acht ton op stond, terwijl het er minstens negen hadden moeten zijn. Maar zeker is dat als het op 3 maart te laat is, dat Fortuna Sittard een historisch dieptepunt heeft. Voor het eerst zal er in 62 jaar geen betaald voetbal meer in Sittard en omstreken zijn. Dan was het misschien toch beter geweest als in 2009 de voorgestelde fusie tussen Roda JC en Fortuna Sittard tot Sporting Limburg er wel was gekomen. Of wordt het positief, mogen ze het eigen overlevingsrecord nog wat scherper weten te stellen naar vijf geslaagde pogingen? En zal er in Sittard dan eindelijk een verstandig beleid gevoerd gaan worden zodat er op die manier geen zesde poging hoeft te komen? Hoe je het wendt of keert, Fortuna Sittard gaat op voor de volgende Houdini-act en iedereen wacht mee op de spannende uitslag ervan.

ADVERTEERDERS

Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro