Fotocarousel



vrijdag 9 oktober 2015

Het beste voetbalelftal ooit op een WK

Onze ouders maakten de successen van het Nederlands elftal van 1974 en 1978, toen tweemaal mondiaal een finaleplek werd behaald (én verloren), heel bewust mee, terwijl onze generatie in de Amsterdamse grachten de woonboten tot brandhout hoste na de behaalde Europese titel in 1988. Van Cruyff tot Van Basten, van Willem van Hanegem tot Ruud Gullit. Van Rinus Michels en Ernst Happel terug naar Rinus Michels. Een generatiekloof, hoe klein dan ook. In de tussenliggende periode kwalificeerde Oranje zich niet voor de WK’s in 1982 en 1986, en op het EK in 1984 was Nederland ook niet vertegenwoordigd. Het totaalvoetbal was even van het mondiale voetbaltoneel verdwenen. Geen hossende Oranje menigten. Hooguit een paar Brabanders die onze zuiderburen steunden in hun supporterschap van de Rode Duivels. Mondiaal waren er in dit interbellum andere zaken die de aandacht trokken op het voetbaltoneel. In 1986 werd Argentinië wereldkampioen aan de hand (van God en) van Diego Maradona.

Een periode die door de voetbalsmulpapen nooit vergeten zal worden is het WK van 1982. Hier trad het meest artistieke voetbalelftal ooit op de internationale voetbalvelden op. De Spanjaarden, als gastland, konden het van dichtbij aanschouwen. De ‘Goddelijke Kanaries’, beter bekend als het Braziliaanse voetbalelftal stalen de show, maar werden geen wereldkampioen omdat een zekere Paolo Rossi driemaal doel trof tegen het elftal van bondscoach Tele Santana (“voetbal is een show voor spelers en publiek”) die zijn doelman Valdir Peres het hele toernooi al had zien schutteren. Maar wat er opgesteld stond buiten de ‘zestien’ was van uitmuntende klasse. Dribbelaar Zico, strateeg Socrates, kanon Falcao, trucendoos Junior en fladderaar Eder en zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opnoemen van namen die tot de verbeelding spraken. Aanvoerder Socrates was de meest besproken Braziliaanse speler in die dagen. Arts van beroep, artistiek voetballer van professie. Hij was een kunstenaar waar het, zoals bij zovelen voor hem, slecht mee afliep. Al tijdens zijn voetballoopbaan rookte hij als een ketter en nam hij alcohol tot zich als ware het water. Hij werd wel de grote man bij Brazilië, vermaard om zijn functionele hakballetjes en zijn overzicht die alle ballen bij medespelers deed belanden. Vier jaar later, op het WK van 1986 in Mexico (waar Diego schitterde), miste hij in de kwartfinale de beslissende strafschop tegen het Frankrijk van Platini. Het zelfvertrouwen van Socrates was geknakt, het vaderland in grote rouw gedompeld. Weer zou het beste voetbalelftal ooit met lege handen thuiskomen. Op 57-jarige leeftijd stierf de ‘Goddelijke’ Socrates aan de gevolgen van een darminfectie.

Door veel insiders wordt deze verzameling van unieke Braziliaanse voetbaltalenten het beste voetbalelftal ooit genoemd. Wrang is het dan ook dat deze selectie nooit een internationale titel op haar naam heeft kunnen schrijven. Diezelfde insiders noemen het duel tussen Brazilië en Italië op datzelfde WK van 1982 als beste interland ooit. Het Italië van Zoff, Gentile, Scirea, Tardelli, Graziani, Conti en Rossi hadden nog geen indruk kunnen maken op het WK. Dat veranderde toen Paolo Rossi, net terug van een schorsing vanwege een lotto schandaal en nog doelpuntloos tot het duel met de Brazilianen, driemaal doel trof en de Azzurri naar de halve finale schoot. De voetbalwereld had een Braziliaans elftal kunnen zien waar schoonheid en voetbal voor het eerst met elkaar verbonden waren. Het won geen enkele prijs, maar het elftal kreeg wel een plekje in ieders voetbalhart.

Benieuwd? Klik hier voor een impressie!

ADVERTEERDERS

Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro