Fotocarouselvrijdag 25 maart 2016

Nummer 14 is niet meer

Benidorm, een achteraf cafeetje. Een bejaarde keyboardspeler vermaakt het zestigplus publiek. We schrijven het jaar 1973. Ik was elf jaar en net lid van de voetbalvereniging O.S.C. (nu Haagse Hout). Het voetbalvirus had me te pakken. Zelfs zo erg dat ik op ons vakantieadres mijn ouders zo gek kreeg om naar de Europa Cup I finale tussen Ajax en Juventus in een half openlucht cafeetje te gaan kijken. Het was het derde achtereenvolgende jaar dat Ajax met zijn supersterren Cruijff, Swart en Keizer in de finale van de Cup met de Grote Oren speelde én won. Na mijn eerste EC-finale was ik leip van het voetbalspelletje, maar vooral van Johan Cruijff. Toen ik als spelertje eenmaal doorhad dat ik nooit een speler als Cruijff zou gaan worden, ben ik mijn geluk gaan beproeven in het doel. Als Hagenees was het 'not done' om voor Ajax te zijn, maar ik was het wel. Alle grote namen als Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Aad Kila en Ton Thie ten spijt. Die spelers zaten ook in mijn hart. Maar Cruijff speelde bij Ajax. Veel zat ik niet in De Meer of het Olympisch Stadion, waar Cruijff door Ajax ten tonele werd gevoerd. Ik moest altijd zelf spelen op de Vlamenburg. Op een bedenkelijk niveau. Eigenlijk heb ik hem zelfs maar één keer in het Olympisch Stadion in actie gezien. Toen besefte ik me ook hoe groot Jopie was. Het was een Europa Cup duel tegen Celtic. Wanneer ik zelf nog wel eens als voetballer in een achteraf zaaltje in actie kom, draag ik ook steevast een Celtic shirt. Weet me ook nog te herinneren dat er een ring lager dan ik zat, drie Feyenoord vlaggen omhooggehouden werden Celtic fans. De Ajax supporters moesten er om lachen, want de Schotten zouden er toch uitvliegen.

Het rugnummer van Johan Cruijff

In het jaar 1982 was het. Een 1-1 gelijkspel was voldoende om de volgende ronde te bereiken. Bij de stand 1-1 (het eerste duel eindigde in een 2-2 gelijkspel, en was 1-1 voldoende voor plaatsing voor de volgende ronde) werd Cruijff in de 87e minuut vervangen. Het was de tijd van coach Aad de Mos, Piet Schrijvers, Wim Kieft, Soren Lerby, om maar een paar namen te noemen. Een minuut later ligt de bal achter Schrijvers in het doel. Cruijff ziet het vanaf de bank met afgrijzen aan, en ik vanaf de tribune. Een illusie armer, maar ik had Johan Cruijff wel in het echt zien schitteren. Een andere keer dat ik met Cruijff te maken kreeg, was de tijd dat ik bij de Stadsomroep Utrecht zat. Na de oefenwedstrijd tussen FC Utrecht en Barcelona, kon ik tijdens de persconferentie wat vragen aan hem stellen. Tot groot ongenoegen van het overige journaille vroeg ik hem niets over Barcelona, maar over FC Utrecht, want ik maakte een special over de Utrechtse profclub. Hem maakte het niet uit, want hij roemde Utrecht en haar spelers om het vertoonde spel. Drie minuten later zat ik in zak en as, want de geluidsman had niet goed opgelet toen zijn meters niet goed hadden uitgeslagen. Geen bewijs, maar ik ontlokte hem wel enkele volzinnen. Trots als drie pauwen was ik. Een seizoen was ik voor Feyenoord, u kan wel raden welk seizoen dat was. In Barcelona gaan er nu stemmen op om Nou Camp te vernoemen naar Johan Cruijff. Als Ajax dat niet doet, hoop ik echt dat PSV kampioen wordt en zal ik nooit meer een stap zetten in de ArenA. In Barcelona wel en in Amsterdam niet? Dat gaat er bij mij niet in. Op de donderdagavond ga ik voor de buis zitten, kijkend naar beelden van Cruijff. Genieten van zijn acties, treuren om zijn dood. Kijken hoe goed en hoe groot hij was. Genieten met een hoofdletter G. 'Elk nadeel heb z'n voordeel', nietwaar?

ADVERTEERDERS

Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro
Hier kan uw advertentie
met hyperlink staan!

1 maand = 50 euro
3 maanden = 140 euro
6 maanden = 250 euro
12 maanden = 450 euro